NOVOSTI

OKTOBAR – mjesec borbe protiv raka dojke – Razmišljaj preventivno!

NOVOSTI

OKTOBAR – mjesec borbe protiv raka dojke – Razmišljaj preventivno!

Popust na UZ dojki i mamograf:

   UZ PREGLED DOJKI – 15€
   MAMOGRAF DOJKI – 20€

Ultrazvuk dojki

Cjelokupno područje dojke može se vidjeti kroz ultrazvuk dojke koji koristi zvučne talase te i nema bojazni od štetnog zračenja. Ultrazvukom dojke ginekolog može vidjeti da li su čvorići u dojkama čvrsti ili su ispunjeni tečnošću odnosno cistama i dok on ne zamjenjuje zdravstvenu potrebu za mamografijom ili magnetnom rezonancom, često se koristi da bi se proverio sam rezultat dobijen na ovaj način.

Ultrazvukom se može naći uzrok za bol, otok ili crvenilo same dojke, da se provjere čvorići u grudima koje žena ili ginekolog može osjetiti fizičkim pregledom, da se proveri abnormalost rezultata mamografije. S obziro na to da je kod mlađih žena tkivo gušće, ultrazvukom se dobijaju precizniji rezultati nego što je to slučaj kod snimka dojki dobijenog pomoću rentgenskih x zraka (mamografijom).

Mamografija

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika pomoću rendgenskih (X) zraka na aparatu koji se zove mamograf.

Mamografija je najadekvatnija dijagnostička metoda za otkrivanje malignih tumora dojki minimalnih dimenzija, čak i onih koji se ne pipaju. Ako se tumor otkrije u ovoj fazi bolesti, kada je dimenzija manjih od 1cm, kada se ne može napipati, dok nije prešao u agresivnu formu i dao metastaze, prognoza je dobra i može se postići potpuno izlječenje.