Posledice niskog hemoglobina u krvi mogu biti hronični umor, česte prehlade, opšta slabost. Kako povećati nivo hemoglobina i spriječiti zdravstvene tegobe? Hemoglobin je najčešći protein prisutan u eritrocitima (crvena krvna zrnca – komponenta krvi), koji sadrži do 80% gvožđa. Glavna funkcija hemoglobina je da vezuje i transportuje molekule kiseonika. Kiseonik se isporučuje kroz krvotok u sve ćelije našeg organizma.
Zašto pada nivo hemoglobina u krvi?
Prvi i glavni razlog za nagli pad hemoglobina može biti prekomerni gubitak krvi (pojačano menstrualno krvarenje, česta…). Osim toga, hemoglobin pada tokom prehlade i gripa, kao i bolesti pluća, jetre i bubrega. Takođe, jedan od razloga za smanjenje hemoglobina mogu biti razne dijete i ograničenja u ishrani.
Kako nadoknaditi hemoglobin?
Spas je u gvožđu
Glavni izvori gvožđa su crveno meso (naročito džigerica), heljda, borovnice, kakako, vrganji, heljda, pasulj. Navedene namirnice imaju veoma visok sadržaj gvožđa – preko tri miligrama na 100 grama proizvoda. Osim gvožđa, trebaće vam i veće doze vitamina C (paprike, kivi, citrusi, peršun…).
Ali često, nažalost, preduzete mjere nisu dovoljne: potrebno je da prilagodite svoju ishranu ne samo dodavanjem novih proizvoda, već i eliminisanjem štetnih, odnosno onih sa visokim sadržajem kalcijuma, koji ometa apsorpciju gvožđa u tijelu. Bar na neko vrijeme pokušajte da se odreknete mlijeka i raznih mlječnih proizvoda. Isto važi i za čaj i kafu.